Ajánló
Betűméret növeléseBetűméret csökkentéseNyomtatás

Bortól Szombathelyig

2014. november 24.

A Holokauszt Emlékév eseményei sorába illeszkedik Csapody Tamás bori munkaszolgálatról szóló tanulmánykötetének megjelenése. A több mint egy évtizede Remetekertvárosban élő és alkotó jogász, szociológus szerzőnek a témában ez már a második kötete.

A Bortól Szombathelyig című könyv a Zrínyi Kiadó gondozásában jelent meg.

A Közép-Szerbiában található Bor elsősorban Radnóti Miklós versei nyomán lett ismert. A II. világháború alatt a költőt hatezer társával együtt ide vitték munkaszolgálatra. A bori munkaszolgálatosok sorsával foglalkoznak a most megjelent kötet tanulmányai. A zsidó, a Jehova Tanú, a reformadventista és a nazarénus kényszermunkások bányákban és vasútépítésen dolgoztak. A visszavonulásnak Bortól Szombathelyig tartó útvonalán a munkaszolgálatosok közül sokan meghaltak. A végsőkig kimerült, járni is alig tudó Radnóti Miklóst 21 társával együtt hetven évvel ezelőtt, 1944. november 9-én Abda község határában lőtték le.

Az útvonal egyes állomásain, így a bánáti Jabukánál, a dunántúli Szentkirályszabadján, valamint a Szombathelyen történteket tárgyalják a kötet tanulmányai. Az események nyomon követését 44 fénykép és 12 térkép segíti. A könyv CD-mellékletében szereplő névjegyzékben pedig a kényszermunkások több mint feléről, összesen mintegy 3100 bori munkaszolgálatosról találhatók részletes adatok.

Könyvbemutató: DECEMBER 9-ÉN 15 órától Töll László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezetője, Berkes Tímea történész, pszichológus, Karády Viktor történész, szociológus (a kötet szerkesztője), Gyáni Gábor történész, valamint a szerző beszélgetnek a hiánypótló kötetről. A Stefánia Palotában (1143 Stefánia út 34–36.) tartott bemutatón a könyv 40 százalék kedvezménnyel vásárolható meg.